fbpx
featured

Disaronno maakt als eerste gebruik van extra diensten Nedcargo

Kortgeleden kondigde logistiek dienstverlener Nedcargo, aan dat men flink gaat uitbreiden, niet alleen geografisch, maar ook qua dienstverlening. Drankenproducent en -importeur Disaronno is de eerste klant die gebruik maakt van de extra diensten die Nedcargo te bieden heeft: per 1 april is Nedcargo naast opslag en distributie ook de orderdesk, voorraadbeheer, facturatie en klantenservice voor Disaronno gaan verzorgen.

Roderick de la Houssaye, directeur van Nedcargo, is blij met Disaronno als nieuwe klant: “We zijn specialist in de logistiek van voeding, drank en retail. Disaronno is daarom een prachtige aanwinst binnen ons klantenbestand. Maar we zijn er ook trots op dat dit concern als eerste gebruik maakt van onze extra diensten. Dat is een blijk van vertrouwen.” Ook Bert de Winter, Country Manager Nederland van Disaronno International B.V., toont zich verheugd: “Vanuit het verleden kennen wij Nedcargo als een zeer betrouwbare partner met een goede naam in de markt. De servicegerichtheid, het maatschappelijk verantwoord ondernemen en de professionaliteit van dit bedrijf spreken ons zeer aan en wij kijken uit naar een langdurige samenwerking.”

Passie
De reden waarom het goed klikt tussen Disaronno en Nedcargo is volgens De Winter ook gelegen in de passie voor het vak die Nedcargo heeft. Die gepassioneerdheid vind je eveneens bij de familie Reina, eigenaren van ILLVA Group, waarvan Disaronno International B.V. een 100% dochter is. Als Country Manager gaat De Winter maandelijks naar Italië voor overleg en dan valt hem altijd op hoeveel energie en aandacht voor het product men hier aan de dag legt. “Alles draait om de kwaliteit van het product”, zegt De Winter enthousiast. “Die passie proef ik ook bij de directie van Nedcargo!” Het was dan ook extra bijzonder dat het contract in Saronno in Italië is getekend door de heer Reina en Roderick de la Houssaye.

Bijzonder ontstaan
De wereldwijd zeer populaire likeur Disaronno heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis, die begon tijdens de Renaissance in Italië. In 1525 gaf de katholieke kerk Bernardino Luini, een student van Leonardo da Vinci, opdracht een fresco te schilderen in een kerk in Saronno. Hij koos een beeldschone herbergierster uit de stad als model voor Maria en deze fresco is vandaag de dag nog steeds te zien in de kerk ‘Madonna dei Miracoli’. Als dank bereidde de herbergierster een amberkleurige likeur vol speciale ingrediënten voor de schilder. Rond 1600 ontdekte Giovanni Reina bij toeval deze receptuur. Het geheime familierecept werd eeuwenlang van generatie op generatie doorgegeven. Begin twintigste eeuw begon Domenico Reina met productie voor de verkoop van de likeur onder de naam Disaronno, wat vrij vertaald ‘uit Saronno’ betekent. Heden ten dage wordt deze drank nog steeds in Saronno geproduceerd voor zowel de nationale als internationale markt. Handelsmerk voor Disaronno Originale is de vierkante fles die in 1971 werd ontworpen door een vermaarde glaskunstenaar uit Murano (Venetië).

Disaronno Sour
Sinds medio 2013 is Disaronno International B.V. ook importeur van andere dranken. De Winter: “We willen op den duur uit elke categorie kunnen leveren.” Naast likeuren als Tia Maria en Isolabella importeert men onder andere ook The Irishman Irish Whiskey, Greenall’s London Dry Gin en Finest Call Cocktail Mixers. “Van oorsprong is Disaronno een likeur die je drinkt ‘bij het haardvuur’. Mensen weten soms niet dat onze likeur zich ook uitstekend leent voor andere gebruiksmomenten, bijvoorbeeld als cocktail in de horeca”, vertelt Bert de Winter. “Op het moment promoten we daarom een verrassende, zoetzure combinatie: Disaronno Sour. Dit is een mix van 50 ml Disaronno, 10 ml suikersiroop, 25 ml vers geperst citroensap. IJsblokjes toevoegen, shaken, schijfje citroen op de rand en genieten maar!”

Een andere trend is het drinken van bijzondere koffiesoorten en -brouwsels. Hier speelt men bijvoorbeeld op in met Tia Maria Frappé, een drankje met een ‘ice-coffee-achtige beleving’.

Keten zonder verspilling
Vanaf 1 april zullen bovengenoemde merken dus vrijwel letterlijk door de handen van de Nedcargo-medewerkers gaan. Maar ook alle aan opslag- en distributie verwante activiteiten worden, zoals gezegd, door Nedcargo gedaan, zoals de orderdesk, voorraadbeheer, accijns- en financiële administratie en klantenservice. Hiervoor heeft men bij Nedcargo een speciale orderdesk ingericht met een geavanceerd ICT-systeem dat klanten continue toegang geeft tot informatie over vorderingen en prestaties. Deze werkwijze is onderdeel van Nedcargo’s strategie om te werken aan een logistieke keten zonder verspilling. Door als logistiek dienstverlener de regie te nemen over activiteiten die in elkaars verlengde liggen, kan men deze beter op elkaar aan laten sluiten en efficiënter en spaarzamer laten lopen.