fbpx
featured

CO2 compensatieprogramma Shell en Nedcargo

 

 

Nedcargo en Shell gaan de CO2 die vrijkomt bij het wegtransport compenseren door in Peru bossen te beschermen en aan te planten. Nedcargo neemt hiervoor deel aan het CO2-compensatieprogramma van Shell. Nedcargo is de eerste grote logistieke dienstverlener die zijn totale dieselverbruik bij Shell gaat compenseren.

29 november 2018: Tijdens een lunch in het Shell-hoofdkantoor in Den Haag ondertekenden directeur Diederik Antvelink van Nedcargo en sales manager NL commercial fleet Fedde Wielinga van Shell de samen-werkingsovereenkomst. Bij de ondertekening waren een aantal belangrijke klanten van Nedcargo aanwezig.

“Onze missie is om een logistieke keten zonder verspilling te realiseren”, zegt Nedcargo-directeur Roderick de la Houssaye. “We willen onze CO2-uitstoot in Nederland en België zoveel mogelijk reduceren. We volgen de ontwikkelingen rond elektrificeren van transport en mogelijk gebruik van waterstof met grote belangstelling. Voorlopig zijn we echter nog aangewezen op fossiele brandstoffen, en dus stoten we CO2 uit. Dat willen we zoveel mogelijk compenseren.”

 

Investeren in duurzaamheid

Nedcargo investeert de komende jaren 17 miljoen euro in verduurzaming van de activiteiten. “We vervangen bijvoorbeeld alle Euro 5-vrachtwagens door schonere vrachtauto’s”, zegt mededirecteur en Nedcargo-oprichter Diederik Jan Antvelink. “En we bestellen twintig nieuwe Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV). Hiermee besparen we tot 30 procent brandstof.”

Nedcargo zoekt daarnaast wegen om middelen efficiënter in te zetten met slimme toepassingen, zoals planningstools en automatisering. Nieuwe distributiecentra worden gerealiseerd nabij vaarwegen, zodat goederen aan- en afgevoerd kunnen worden met binnenvaartschepen. Deze distributiecentra worden niet meer aangesloten op aardgas en halen de benodigde energie uit zonnepanelen.

 

Lokale gemeenschappen

Shell biedt logistieke dienstverleners een programma aan om de CO2-uitstoot van het wagenpark te compenseren. Over de hele wereld werkt Shell samen aan projecten die de CO2 in de atmosfeer helpen verlagen. Tegelijkertijd verbeteren deze projecten het bestaan van lokale gemeenschappen en helpen ze de natuur te beschermen. De projecten genereren CO2-credits waarmee bedrijven de uitstoot van hun wagenpark compenseren.

“Het compenseren van CO2-uitstoot biedt diverse voordelen”, zegt Fedde Wielenga, Salesmanager Nederland bij Shell. “Een logistiek bedrijf verduurzaamt zijn activiteiten en voldoet op deze manier aan de steeds verder toenemende eisen van interne en externe belanghebbenden als het gaat om milieuprestaties. De service wordt eenvoudig gekoppeld de Shell-card. Het bedrijf heeft er verder geen omkijken naar.”

 

CO2-certificaat
Bij CO2-compensatieprogramma’s wordt bij bosprojecten gemeten hoeveel CO2 is opgenomen. Voor elke ton CO2 krijgt het project een certificaat met een uniek serienummer. Dit serienummer wordt toegekend aan de partij die CO2-uitstoot compenseert. Het unieke nummer voorkomt dat een certificaat meerdere keren kan worden gebruikt.

Shell is over de hele wereld betrokken bij CO2-compensatieprojecten. De projecten zijn onderdeel van Shells Nature Based Solutions-programma en zijn gecertificeerd door de VCS (Verified Carbon Standard) en CCB (Climate, Community & Biodiversity) Standard. VCS is wereldwijd de meest gebruikte standaard voor CO2-compensatieprojecten. De CCB Standard waarborgt dat projecten ook lokale gemeenschappen ondersteunen en de biodiversiteit behouden of verbeteren.

 

Cordillera Azul

Cordillera Azul in Peru is een van de toonaangevende CO2-compensatieprojecten. Dit project is ontwikkeld door Wildlife Works en beschermt 1,5 miljoen hectare bosgebied waarin 440 lokale gemeenschappen wonen. In het project worden daarnaast 28 bedreigde diersoorten beschermd en 45 lokale waterwerken onderhouden.

Nedcargo-directeur Directeur Diederik Antvelink was meteen enthousiast toen hij hoorde over het Peruaanse project. “Wij willen voorop lopen en minder diesel verbruiken. Maar verminderen gaat in kleine stapjes. De realiteit is dat we iedere dag toch 10.000 liter diesel tanken. Wij willen niet wachten en nu al zoveel mogelijk doen aan duurzaamheid. Daar biedt dit programma mooie mogelijkheden voor.”