fbpx
featured

Bacardi Nederland: “Dan merk je dat Nedcargo een heel professionele organisatie is.”

In oktober 2012 nam Nedcargo het bedrijf Schouten Logistiek B.V. over van de Pax Groep uit Leeuwarden. Een prachtige aanwinst voor Nedcargo: Schouten Logistiek richt zich evenals Nedcargo op opslag, distributie en transport van voeding, dranken en retail en bedient gelijksoortige klanten. Met 90 medewerkers, 45 trucks en de clientèle van Schouten erbij ondergaat Nedcargo een aardige schaalvergroting, die het mogelijk maakt nog efficiënter te werken. Ter bevordering van die efficiency moest één van de twee magazijnen van Schouten, het warehouse in Moerdijk, helaas wel worden opgeheven. Personeel en dienstverlening aan klanten op die plek verhuisden afgelopen winter naar Nedcargolocaties. Dat was geen sinecure en er ging dan ook een intensieve voorbereiding aan vooraf. We interviewen een medewerker van Schouten en een representant van Schoutens klant Bacardi Nederland over hun ervaringen.

René Jochems was bij Schouten facilitair manager en KAM-coördinator, wat er in het kort op neer komt dat hij verantwoordelijk was voor het beheer van gebouwen en faciliteiten, ervoor moest zorgen dat tijdig onderhoud werd gepleegd en de werkomgeving aan alle wettelijke normen voldeed. Hij werkte op de vestiging in Moerdijk. Jochems was niet verbaasd toen hij hoorde dat Schouten was overgenomen door Nedcargo: “In het transport is het momenteel niet makkelijk. In de wandelgangen hoorde ik weleens geruchten dat de Pax Groep zich als core business alleen nog wilde richten op speciaal vervoer voor bouw en industrie en andere activiteiten wilde afstoten. Dus toen op een zaterdagmorgen het personeel bij elkaar werd geroepen, was het best spannend wat we te horen zouden krijgen. Het kon goed nieuws zijn, dat er een partij was die met ons verder wilde, of slecht nieuws, dat de stekker er uit ging.” Het bericht over de overname was dus een opluchting. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Jochems het wel jammer vond dat de vestiging Moerdijk zou sluiten. Gelukkig lukte het om alle Schouten-medewerkers te herplaatsen binnen Nedcargo, waarbij zoveel mogelijk gezocht is naar een werkplek dicht bij hun woonadres. Jochems zelf kreeg in zijn oude functie Waddinxveen als nieuwe standplaats.

Verhuizing
Complex was de verhuizing van middelen en goederen van Schouten-klanten van Moerdijk naar Nedcargos magazijnen. René Jochems was als facilitair manager betrokken bij die operatie: “Ik denk dat wij zo’n 25.000 volle pallets in een periode van een week of zes verhuisd hebben. Een behoorlijke klus, die nogal nauw luisterde omdat de klanten en hun afnemers er zo weinig mogelijk last van mochten ondervinden.”
Machiel van Maarseveen, supply chain manager bij Bacardi Nederland, beaamt dat het een flinke operatie was: “Verhuizingen van zulke omvang staan of vallen met een goede voorbereiding. Om die reden zijn we vrijwel direct na de overname regelmatig bij elkaar gekomen om de verhuizing voor te bereiden. Tijdens die vergaderingen werden allerlei operationele vraagstukken goed doorgenomen. Dan merk je dat Nedcargo een heel professionele organisatie met veel specialisten is. Met deskundigen in douane- en accijnsadministratie overlegden we bijvoorbeeld allerlei zaken op dit terrein, terwijl we met transportspecialisten bespraken hoe we de stromen van verhuisgoederen gingen inplannen, enzovoort.”

Goede samenwerking
Supply chain manager Van Maarseveen is zeer tevreden over de manier waarop de verhuizing van Bacardi is verlopen: “Directeur Wybe Jan Bleeker van Nedcargo Logistiek en zijn team hebben de operatie heel goed begeleid. Er zijn natuurlijk altijd dingen die niet exact lopen zoals gepland is. Maar deed zich zoiets voor, dan werd dit razendsnel opgepakt. Zowel door de mensen van Nedcargo en Schouten als die van ons, Bacardi. Het is dus een erg goede samenwerking geweest.”
De dienstverlening aan Bacardi gebeurt nu vanuit het warehouse in Zoetermeer. “Een voordeel is dat men in Zoetermeer de opslag en distributie voor meer drankproducenten verzorgt”, licht Van Maarseveen toe. “Deze bedrijven distribueren hun producten allemaal naar dezelfde distributiecentra van supermarkten en drankenhandels. Zo kunnen we onze lading gebundeld in één vrachtwagen vervoeren. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook duurzaam, want het bespaart veel CO2-uitstoot en drukte op de weg. Hiermee hebben we een optimalisatieslag in de keten gemaakt.”

Bacardi
Bacardi Nederland is onderdeel van het wereldconcern Bacardi,dat in 1862 is opgericht door Don Facundo Bacardí Massó, die zijn eerste rum ontwikkelde op Cuba. In anderhalve eeuw groeide het familiebedrijf wereldwijd uit tot producent van wel 200 merken alcoholische drank, waaronder – naast rum – ook port, whisky en wodka.Een belangrijke gebeurtenis vond plaats in 1993, toen Bacardi het befaamde Italiaanse familiebedrijf Martini & Rossi over kon nemen.“De samenwerking met Schouten Logistiek B.V. dateert zelfs al vanaf 1988”, zegt Van Maarseveen. “Toen ging Schouten de distributie voor Bacardi – en later ook Martini – in Nederland verzorgen. De productieplaatsen van Bacardi bevinden zich elders in Europa. Belangrijke activiteiten van Bacardi in Nederland zijn dus import, opslag en distributie. We zijn altijd erg tevreden geweest over de dienstverlening van Schouten op deze terreinen en hun team weet op logistiek gebied alles van onze producten. Een belangrijk punt voor ons bij overname door Nedcargo was daarom dat die kennis behouden zou blijven.” Met het ‘Bacardi-team’ van Schouten aan het werk in Zoetermeer is het behoud van die knowhow inmiddels gewaarborgd, vindt Van Maarseveen. Voeg hierbij nog de specialistische kennis van Nedcargo, zo meent hij, en de toekomst van Bacardi’s logistiek is helemaal in goede handen.