fbpx
featured

John Liu, verbindingsman tussen Oost en West

De havenstad Qingdao aan de Gele Zee is zijn standplaats, maar in principe kan hij overal zijn werk doen, vindt John Liu, hoofdvertegenwoordiger van Nedcargo in China. “Zolang ik maar een computer, telefoon en fax bij de hand heb.” Dat laatste geldt voor mensen in talloze beroepen, maar voor John Liu des te meer. Op het terrein van expeditie en logistiek fungeert de 33-jarige Chinees als een echte contact- en verbindingsman tussen oost en west en als kwartiermaker voor Nedcargo op het Oost-Aziatisch continent.

Liu onderhoudt het contact met lokale agenten, bevrachters en transporteurs en coördineert het zee- en luchttransport vanuit diverse Chinese havens en steden. Hij assisteert de vestigingen van Nedcargo in Nederland en Rusland bij het vinden van de beste vervoersoplossingen van en naar China.

Eerste kind
Liu werkte drie jaar in de meubelzaak van zijn ouders in Tianjin voordat hij Business Logistics ging studeren aan de Universiteit van Maastricht. Na afronding van zijn studie in 2005 kwam hij bij Nedcargo in dienst. Na een jaar keerde hij terug naar zijn vaderland om de eerste vestiging van Nedcargo in China op poten te zetten. Eerst opereerde Liu vanuit Shanghai, maar eind 2009 verhuisde hij naar het noordelijker gelegen Qingdao. Die verhuizing heeft alles te maken met de geboorte van Liu’s eerste kind, Liu Ye, een meisje. Shanghai is met 15 miljoen inwoners de grootste en meest bedrijvige stad van het land, maar als gevolg daarvan heeft de stad ook met een enorme luchtvervuiling te kampen.“En je ziet je kind toch liever in een meer gezonde omgeving opgroeien”, zegt Liu.

78 miljoen paar sokken
Bijkomend voordeel van Quingdao is dat Liu’s schoonouders in de buurt wonen en zo op Liu Ye kunnen passen als hij en zijn vrouw werken. John Liu is gek op zijn inmiddels anderhalf jaar oude dochtertje en brengt graag veel vrije tijd met haar door, maar vanzelfsprekend moet hij ook zijn handen vrij hebben voor de opzet van de nieuwe vestiging. Zeker in de startfase kost dit extra energie, die overigens wel vruchten begint af te werpen: Op het moment bedient de vestiging vooral een flink aantal Westerse ondernemingen uit de textielbranche die kleding exporteren vanaf Chinese productielocaties, waaronder Puma, Nautica,Protest en Jolo Fashion. Dat maakt Liu onder andere medeverantwoordelijk voor de uitvoer van 78 miljoen paar sokken naar het westen.

Tracking & tracing systeem
In 2010 is vooral de dienstverlening aan bestaande klanten verbeterd, volgens Liu. Onderdeel daarvan is het tracking & tracing systeem, waarmee de klant op elk moment kan zien waar ter wereld een zending zich bevindt. Sinds Liu ervoor zorgt dat de gegevens hierin ook vanaf Chinese zijde up-to-date zijn, krijgt hij regelmatig van klanten te horen hoe blij ze zijn met de informatievoorziening.“Maar de focus ligt nu nog te veel op ondersteuning van andere vestigingen van Nedcargo”,vindt Liu. Zijn streven is de eenmanspost uit te laten groeien tot een goed bemand expeditiekantoor dat zelfstandig winst maakt. Om dit bereiken wil hij meer Chinese bedrijven als klant aan het kantoor binden.John Liu ziet voldoende potentie in de omliggende markt om dit te laten lukken.