fbpx
featured

Marvin van Lint, expediteur

Marvin van Lint werkt bij Nedcargo als expediteur. Vanuit een 25.000 m² groot warehouse in Zoetermeer vindt de wereldwijde distributie van gedistilleerde dranken plaats. Marvin en vier collega-expediteurs zorgen ervoor dat al dat ‘vuurwater’ op tijd de plaats van bestemming bereikt.

“Wodka, whisky, tequila, jenever en allerlei likeuren”, antwoordt hij op de vraag wat voor sterke drank er dagelijks gelost en geladen wordt aan de 15 docks die het distributiecentrum rijk is. Al gaat er op zijn werk heel wat drank doorheen, zelf is Marvin  geen drinker: “Een biertje af en toe. Daar houd ik het bij. Ik heb er niks tegen, maar in mijn vrije tijd doe ik veel aan sport. Daarom drink ik met mate.”
Marvin is er trots op bij een groeiend bedrijf als Nedcargo te werken. Ook omdat hij de kans krijgt mee te groeien. De dertigjarige expediteur is pas bevorderd tot meewerkend voorman. Momenteel volgt hij de cursus ‘Praktisch Leidinggeven’ om zijn kennis en vaardigheden als eerste aanspreekpunt binnen het team te vergroten. Evenals de andere expediteurs heeft Marvin ‘eigen’ klanten waarvoor hij per order het hele vervoerstraject van A tot Z regelt.

Behalve voor de inzet van transportmiddelen, zorgt Marvin voor de afhandeling van de douaneformaliteiten. Niet alleen bij het bereiken van de landsgrens, ook in Zoetermeer: De loods is een Accijns Goederen Plaats (AGP). “Dat betekent dat het terrein onder douanetoezicht staat en streng wordt beveiligd”, legt hij uit. “Er is een omheining met prikkeldraad, cameratoezicht en een bewaakte toegang. De douane kan preventief controleren of een vracht daadwerkelijk de goederen bevat die op papier vermeld staan. Dit omdat er voor alcohol accijns moet worden afgedragen. Ook kan de lading een als gevaarlijk aangemerkte stof bevatten. Exportwaar vervoeren we daarom altijd van de ene AGP naar de volgende. De aangiftedocumenten die wij hier invullen, worden op de volgende AGP aangezuiverd en zo verder.”

Naast papierwerk dat perfect moet kloppen, kunnen andere zaken het expeditiewerk bemoeilijken. Een vrachtwagen met oponthoud, een container die bij afvaart in een terminal blijft staan of een schadepartij zijn slechts enkele voorbeelden van wat onderweg mis kan gaan. Het is de taak van de expediteur om hier adequaat een oplossing voor te vinden. Marvin vindt dit juist een uitdaging: “Het geeft voldoening om een transport vlot en schadeloos van A naar B te krijgen en de klant zo goed mogelijk te bedienen.”