fbpx
featured

Fenomeen Nol Engelen, schipper van de Waterbakfiets vereeuwigd op Meerpaal 16 op de Westerkade

Op donderdag 23 juni 2016 was er een speciaal moment in de haven van Rotterdam. Het binnenvaartschip de Waterbakfiets en in het bijzonder de schipper Nol Engelen heeft in de laatste 20 jaar meer dan 250.000 containers vervoerd binnen de Rotterdams haven. De Waterbakfiets was indertijd het eerste schip in het vletverkeer voor de containervaart in Rotterdam. In de eerste jaren was er veel scepsis over dit concept. Maar nu is de vletwerkeer een bewezen onderdeel van de sterke haven.
Schipper Nol Engelen van de Waterbakfiets werd door directeur Emile Hoogsteden van het Havenbedrijf Rotterdam toegesproken en bedankt voor zijn grote inzet in de Rotterdamse haven. Hij eerde Nol met een dankbetuiging aan ‘de mannen’ die het echte werk doen dag in dag uit om de haven groot te maken. ’De onderneming Waterbakfiets is daar een goed voorbeeld van’. Emile overhandigen een speciaal boek over het ontstaan van de Rotterdamse haven.
Na dit officieel moment kreeg Diederik Antvelink, oprichter en eigenaar van NedCargo, het woord. Hij werkt al sinds 2002 samen met de waterbakfiets en had een heuse haringborrel georganiseerd samen met Ketel 1 jenever en las Palmas restaurant. Herman den Bijker zorgde in hoogsteigen persoon voor de haring.

 Diederik Antvelink haalde een aantal anekdotes aan van roerige tijden in de samenwerking. “De vertragingen in de haven in 2006 en de economische crisis in 2009’. “samen met Nol hebben we die tijden geslecht en een enorme band gekregen. Het is daarom dat Nedcargo als eerbetoon aan Nol Engelen alles in het werk heeft gezet om de Nol en de waterbak fiets te vereeuwigen.

 Hierop werd op meerpaal 16 op de Westerkade een koperen plaat onthuld ter huldiging van de 250.000ste container en het werk van de Waterbakfiets. De onthulling werd meteen aangegrepen om de Meerpaal 16 om te dopen tot ‘de NOL’

 De Waterbakfiets is een concept om kleine hoeveelheden containers tussen de verschillende container terminals in de haven rond te varen. Deze containers worden meestal per vrachtwagen getransporteerd. Elke container op de Waterbakfiets is een vrachtwagen minder in de haven. Het werk binnen de haven wordt Vletwerk genoemd. NedCargo Container Barging is de grootste container vletwerk operator in de Benelux. In Antwerpen en Rotterdam vervoert zij ieder jaar bijna 500.000 TEU.