fbpx
featured

Heineken verricht doop nieuw duurzaam containerschip van Nedcargo in Rotterdam

Op de scheepswerf De Delft in Rotterdam is op 9 september 2017  het nieuwe duurzame containerschip van Nedcargo gedoopt door mevrouw Blanca Juti, Chief Corporate Affairs Officer van het HEINEKEN concern. Het containerschip zal voor HEINEKEN jaarlijks tussen Alphen aan den Rijn en Rotterdam 12.500 containers – gelijk aan 600 miljoen flesjes – bier gaan vervoeren. Het is een innovatief en zuinig binnenvaartschip dat speciaal voor binnenvaart overslagterminal Alpherium in Alphen aan de Rijn is ontworpen.

Managing Director Bert van Grieken van Nedcargo Multimodal: “De Gouwenaar 2 is speciaal ontworpen om binnen de toegestane maximale afmetingen op de rivier de Gouwe geen 42 maar 52 volle bier containers te kunnen transporteren. Ook zal het schip 25% minder brandstof verbruiken dan een standaard schip van deze afmetingen. Met alle nieuwste technieken en een nieuw hydrodynamisch scheepsontwerp gebruiken we slechts twee diesel generatoren van 192KW per stuk om de elektrische voortstuwing van stroom te voorzien. Dat is gelijk aan twee standaard diesel motoren die in een moderne auto zitten. Dit schip zal het eerste schip zijn dat voldoet aan de CCR 2020 normen. Een tweede schip staat al in optie op de werf en zal midden 2018 in de vaart komen.”
Van Grieken vervolgt dat Alpherium een klimaat neutrale corridor gaat worden die niet stopt bij het varen: “Er zijn ook al proeven met elektrische trucks en we gaan binnenkort ook met HVO (duurzame biodiesel) proeven starten De laatste kilometers kunnen we dan ook klimaat neutraal afleggen.”

“We zijn al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van het nieuwe containerschip en vinden het van strategisch belang om met duurzame ontwikkelingen bezig te zijn en verder te innoveren op weg naar een klimaatneutraal binnenvaart transport. We zetten dan ook alles op alles om dit doel binnen afzienbare tijd te bereiken,” aldus Nedcargo directeur eigenaar Diederik Antvelink.

Onder grote belangstelling vond de doopceremonie plaats op de antieke scheepswerf De Delft in Rotterdam. De circa 250 genodigden luisterden naar verhalen over het ontstaan van de ideeën om dit schip te bouwen. De schipper Andries Kluin die samen met zijn zoon Jelle het schip de komende jaren gaat exploiteren, vertelde dat hij het schip vernoemd heeft naar zijn favoriete rockband: Bon Jovi. De daadwerkelijke doop werd verricht door Blanca Juti die bij HEINEKEN onder meer verantwoordelijk is voor de wereldwijde duurzaamheidsagenda van de onderneming. “De ingebruikname van dit duurzame binnenvaartschip past naadloos in de ambitie van HEINEKEN Nederland om een klimaat neutrale brouwerij en keten te realiseren. Dit lukt alleen als ook onze transportpartners meegaan in deze missie en Nedcargo’s duurzame containerschip Bon Jovi is hiervan een prachtig voorbeeld,” aldus Juti.