fbpx
featured

Nedcargo, Heineken Nederlanden en GoodFuels gaan bier vervoeren met duurzame scheepsbrandstof.

Nedcargo, Heineken Nederland en duurzame brandstoffen-marktleider GoodFuels zijn een project gestart om een drop-in hernieuwbare brandstof te demonstreren in de binnenvaart. De pilot start aan boord van de ‘For Ever’, een binnenvaartschip dat onder andere Heineken® bier vervoert van de Heineken brouwerij in Zoeterwoude naar de diepzeeterminals in de haven van Rotterdam. De geavanceerde scheepsbrandstof die door GoodFuels Marine wordt geleverd bevat 30% biobrandstof en verlaagt daarmee de CO2-emissies met ruim 25%. Daarnaast wordt ook de uitstoot van stikstof en fijnstof gereduceerd.

Het project moet laten zien dat de uitstoot van de binnenvaart verminderd kan worden zonder aanpassingen aan het schip of de motor. De exacte reductie die behaald wordt in vergelijking met fossiele brandstof zal tijdens de pilot gemeten worden door het Blueco’s Konnexus® systeem voor monitoring op afstand. Het is de eerste keer dat zo een omvangrijke pilot plaatsvindt in dit segment – welke tot stand is gekomen met ondersteuning van het EICB (Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart) en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Pieter van Kooten Manager Projects & Sustainability bij Heineken Nederland Supply: “Het is onze ambitie de brouwerij in Zoeterwoude klimaatneutraal te krijgen, en met initiatieven als windturbines, zonnepanelen en biogas zijn we goed op weg om dit voor elkaar te krijgen. Ook het logistieke proces is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsambitie. Met onze partners Nedcargo en GoodFuels zetten we nu een significante stap richting de realisatie van een groene corridor tussen onze brouwerij in Zoeterwoude en de haven in Rotterdam, waarvandaan ons bier de hele wereld over gaat.”  Bert van Grieken, Director Multimodal Nedcargo: “Met dit gezamenlijke initiatief zetten we wederom een extra stap om Heineken te helpen haar klimaatambities te behalen. Dit onderstreept onze toewijding om onze klanten duurzame logistieke oplossingen aan te bieden.”

Dirk Kronemeijer, CEO GoodFuels: “De boot ‘For Ever’ die Heineken® bier vervoert, is het beste Nederlandse transporticoon om onze duurzame drop-in scheepsbrandstoffen te introduceren in de binnenvaart – wat voor ons een belangrijk segment voor de toekomst is. Daarnaast zijn we trots om onze ‘goede brandstoffen’ te koppelen aan het wereldmerk Heineken® in de komende jaren.”

Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. Natuur & Milieu: “Wij zien geavanceerde biobrandstoffen die geproduceerd worden uit afvalstromen als één van de manieren om de footprint van de scheepvaart te verlagen. Deze samenwerking tussen Heineken Nederland, Nedcargo en GoodFuels is een mooi voorbeeld van de verduurzaming van de logistieke keten.”

 

 Film over het project (1:22)

https://youtu.be/yiFI1_7sSGU

 

Over GoodFuels (www.goodfuels.com)

GoodFuels ontwikkelt en levert duurzame biobrandstoffen en is actief op het gebied van zwaar wegtransport, spoorvervoer, zeevaart, binnenvaart en industriële machines. De brandstoffen van GoodFuels zijn direct inzetbaar als vervanger voor fossiele brandstoffen zonder aanpassingen aan motoren (drop-in) en reduceren de CO2-footprint tot 90% (well-to-wheel). Alle brandstoffen van GoodFuels worden 100% uit afval en reststromen gemaakt en voldoen aan de zwaarste duurzaamheidseisen. GoodFuels voldoet aan de RSB-standaard en beschikt over een onafhankelijke duurzaamheidsboard, bestaande uit leidende NGO’s en academici die GoodFuels adviseert over de duurzaamheid van de individuele brandstoffen. GoodFuels is onderdeel van de GoodNRG groep.

 

Over HEINEKEN Nederland

HEINEKEN Nederland is een werkmaatschappij binnen het wereldwijde HEINEKEN concern. Sinds de oprichting in 1864 door de familie Heineken heeft HEINEKEN een lange en trotse geschiedenis als wereldwijde onafhankelijke brouwer. We brouwen bieren van hoge kwaliteit, bouwen bekroonde merken en enthousiasmeren consumenten over de hele wereld. Als ’s werelds meest internationale brouwer nemen wij de verantwoordelijkheid voor de komende generaties.

 

Over Nedcargo (https://www.nedcargo.com/)

Nedcargo International is, met 800.000 containers per jaar via de binnenvaart, bijna 5 miljoen pallets levensmiddelendistributie en meer dan 260.000 m2 magazijn, een koploper in de logistiek in Nederland en België. Dochterbedrijf Nedcargo Multimodal verzorgt voor HEINEKEN de complete logistiek van export containers vanaf de brouwerij in Zoeterwoude via haar binnenvaartterminal Alpherium in Alphen aan den Rijn naar de zeehavens.