fbpx
featured

Brexit, laatste nieuws en update

Rondom de Brexit en impact ervan, zijn en blijven er voor velen nog (veel) vragen. Graag voorzien wij jullie uiteraard, waar mogelijk en voor zover voor jullie van toepassing, van een update van onze kant.

In Brussel is inmiddels besloten, dat er v.w.b. de Brexit een overgangsperiode komt van 2 jaar. Hieronder een nieuwsbericht welke wij uiteraard graag met jullie delen:


HET VERENIGD KONINKRIJK EN DE EUROPESE UNIE ZIJN OVEREENGEKOMEN DAT DE DOUANE-UNIE VAN HET CONTINENT EN DE BRITSE EILANDEN NOG RUIM DRIËNEENHALF JAAR WORDT GEHANDHAAFD.

Dit is in Brussel besloten. De Britten spreken van een ‘transitieperiode’ van twee jaar, nodig om het bedrijfsleven op de uittreding uit de Unie voor te bereiden. Van een ‘hard Brexit’ zal in die periode geen sprake zijn. Officieel geschiedt die uittreding in aan het einde van maart volgend jaar. Maar daar kunnen nog twee jaar aan worden toegevoegd, die nodig zijn om het Verenigd Koninkrijk in staat te stellen met tal van landen, waaronder de lidstaten van de Unie, bilaterale handelsakkoorden af te sluiten.

Het Nederlandse bedrijfsleven is blij met het principeakkoord. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van hoopgevende afspraken. ‘Maar het gevaar is nog niet geweken’, zo benadrukken ze ook. ‘Wij hebben steeds gezegd dat ondernemers minimaal één jaar voor de brexit-datum van 29 maart 2019 zekerheid moeten hebben over een overgangsperiode. En we willen na die periode maar één echt verandermoment. Dat lijkt te gaan lukken en dat ziet er goed uit’, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Tegelijkertijd moeten we niet te vroeg juichen. Want er is een aantal dingen nog niet geregeld, zoals rond de Ierse grens.’

Voorlopig zullen importerende en exporterende bedrijven zich dus moeten blijven voorbereiden op het minst gunstige scenario, ook wel een harde brexit genoemd. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Evofenedex. Dit akkoord over een overgangstermijn komt immers op losse schroeven te staan als de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie met de Britten spaak lopen, aldus de belangenbehartiger voor bedrijven in de handel en logistiek.””

Op de website van de RSM ( www.rsm.nl/odb2018 ) vindt u de presentaties en enkele foto’s van een eerdere bijeenkomst over dit Brexit onderwerp van dd. 20 Juni 2018. Een van de video’s uit de presentatie van Prof. Erwin Muller van de Onderzoeksraad, vindt u hier https://www.youtube.com/watch?v=PC2ekl4SaNA

 

In onze volgende editie van de NedcarGO-FORWARD nieuwsbrief, zullen wij u uiteraard, indien er een nieuwe update is, daarvan weer op de hoogte brengen.