fbpx
featured

Dobotex: “Intermodaal transport is goedkoper én betrouwbaarder.”

Dobotex International B.V. is sinds 2012 een 100% dochter van Puma en heeft een wereldwijde licentie om sokken en bodywear voor dit sportmerk te ontwikkelen, te produceren en vermarkten, met uitzondering van de V.S. Ook bezit het de licentie voor de vervaardiging van Tommy Hilfiger-sokken in Europa. Jaarlijks zorgt deze bedrijvigheid voor aanzienlijke vervoersstromen. Vorig jaar werden ruim 100 miljoen paar sokken en 10 miljoen onderbroeken over de wereld getransporteerd. Voor vervoer van deze lading werkt Dobotex al heel lang samen met Nedcargo Forwarding, die onder meer de import en het containervervoer via Rotterdam naar het achterland coördineert. Een paar jaar geleden ging Dobotex ertoe over dit containervervoer via de binnenscheepvaart te doen. Waarom eigenlijk?

Het van oorsprong kleine familiebedrijf Dobotex uit Den Bosch maakte eind jaren negentig een spectaculaire ontwikkeling door, toen het de licentie kreeg om voor de Europese markt Puma-sokken te produceren. Met de groei van de populariteit van het merk Puma groeide Dobotex, waarbij het in 2007 ook de Europese licentie voor Tommy Hilfiger sokken in de wacht sleepte. In 2009 verkochten de eigenaren, de familie Van Dooren, onder wiens leiding Dobotex groot werd, een meerderheid van de aandelen in de onderneming aan Puma. Tegelijkertijd verkreeg Dobotex de wereldlicentie voor legwear én bodywear van dit sportmerk. Een enorme mijlpaal voor Dobotex, want vanaf dat moment breidden de activiteiten zich in sneltreinvaart uit tot op wereldniveau. Een laatste grote ontwikkeling maakte de Bossche firma vorig jaar door, toen het voor 100% in handen kwam van Puma, dat zelf een dochteronderneming is van de Franse investeringsmaatschappij Kering (voorheen PPR).

Protosamples
Ondanks de uitbreiding op wereldschaal worden de meeste werkzaamheden door Dobotex zelf verzorgd en vanuit de kantoren in Den Bosch en Hong Kong aangestuurd. “Alleen de productie besteden we uit aan leveranciers in China, Pakistan, Laos, Italië en Turkije”, zegt supply chain manager Marcel Melis. Melis geeft leiding aan de supply chain afdeling die verantwoordelijk is voor inkoop, productie, kwaliteit en transport. Zes personen op zijn afdeling houden zich bezig met de centrale inkoop. Daarnaast zijn er de productiecoördinatoren die de ontwikkeling van nieuwe producten in gang zetten, hiervoor protosamples laten maken, de prijzen uitonderhandelen en de collecties uitzetten bij de leveranciers voor productie. De kwaliteitscontrole tijdens het productieproces en vlak voor de producten op transport gaan, gebeurt door de kwaliteitscoördinatoren. Zij doen hun werk in de fabrieken, maar zijn in dienst bij Dobotex. Melis: “Dobotex wil de klant een goede kwaliteit tegen een redelijke prijs bieden. Dat is ons handelsmerk.” Goede kwaliteitscontrole ter plaatse is daarom extra belangrijk.

Goede service
Een andere taak van de supply chain afdeling is het regelen van de logistiek. “Op dit gebied is Nedcargo al jaren onze vaste partner en dat bevalt nog steeds uitstekend”, zegt Marcel Melis. “Nedcargo biedt ons niet alleen marktconforme tarieven, maar ook een goede service en expertise.” Melis legt uit dat Dobotex twee grote goederenstromen heeft. Ten eerste zijn de ‘direct shipments’ nog steeds sterk groeiende, een stroom vanuit de productielanden rechtstreeks naar de globale distributeurs, bijvoorbeeld van China naar Japan of van Pakistan naar Mexico. Bij deze transporten spelen volgens Melis Nedcargo Forwardings kantoren in China en Pakistan met de kennis van lokale douanezaken en expeditie een essentiële rol. Daarnaast loopt de voornaamste goederenstroom via de Rotterdamse haven met de Europese markt als eindbestemming. De coördinatie van dit transport gebeurt door het team van Nedcargo Forwarding in de Maasstad. De containers worden van Rotterdam naar Dobotex’ eigen warehouse Dobologic in Tilburg vervoerd.

Binnenscheepvaart
Sinds 2010 is Dobotex ertoe overgegaan om haar goederen via de binnenscheepvaart te laten vervoeren. Nedcargo regelt dit watervervoer en werkt hierbij nauw samen met de Barge Terminal Tilburg (BTT), waar de containers worden overgeladen op trucks die naar Dobologic rijden. Marcel Melis: “Dit zogenoemd intermodaal transport is niet alleen goedkoper, maar ook betrouwbaarder. Wij vinden het belangrijk dat onze producten altijd beschikbaar zijn in ons magazijn, om zo onze klanten te kunnen bedienen. Het hele proces van inkoop tot en met de aflevering in ons centrale magazijn moet daarom heel betrouwbaar zijn. Met wegvervoer heb je al snel last van files of opstoppingen, waardoor er vertraging ontstaat. Daar heb je met vervoer over water nauwelijks last van.” Verder spelen milieuoverwegingen een rol, want de uitstoot van uitlaatgas wordt zo flink teruggedrongen. “Op die manier komen we tegemoet aan de verwachting van Puma en de Kering-groep, die hun dochtermaatschappijen ten doel hebben gesteld 25% CO2-reductie op gebied van transport te realiseren”, aldus Melis.